Abies bornmülleriana, Levinsen FP1005 Ry

Kategori:

I 1987 blev en 2 ha juletræskultur anlagt med frøplanter med oprindelse fra Bolu-Kökez. I kulturen blev 80 plustræer udvalgt, som er podet i Naturstyrelsens frøplantage Kongsøre FP267.

På grundlag af en scoring og udspringsdata er derefter valgt 18 kloner i FP267, som er etableret som Levinsen FP1005 Ry.

Afkom fra Kongsøre FP267 har vist overlegen form og egenskaber til juletræsproduktion i forhold til alle frøkilder af Abies nordmanniana. Da formen på afkommet fra Kongsøre FP267 allerede er i top og Abies bornmülleriana ’s generelle akilleshæl er tidligt udspring er Klonerne til denne frøplantage er udvalgt efter kriterierne sent udspring, slanke træer og god nålefylde/vamsethed, efterhøst-kvalitet (nålefasthed).

Alt i alt skal man forvente en væsentligt bedre og meget ensartet gennemsnitlig form på træerne og middel vækstkraft og deraf også meget mindre behov for regulering og formning. Træerne bliver også en smule smallere og har et lidt et senere udspring end afkom fra Ambrolauri, Georgien. I udvælgelsen er også lagt vægt på efter høst kvaliteten og dermed er risikoen for nåletab efter fældning reduceret.

Afkomsforsøg anlagt og opmålt af Kbh. Universitet på tværs af 4 lokationer i Danmark med meget forskellige jordbundstyper viser, at denne genetik er overlegen i forhold til træer dyrket af frø fra Ambrolauri uanset lokalitetstype. Værdien af 1 ha ved omdrift er i denne sammenhæng dokumenteret 60 % højere.

Slægt

Ædelgran