Abies nordmanniana, Apsheronsk/Mezmai

Kategori:
Apsheronsk skovdistrikt på 115.000 ha ligger i Rusland/ Nordkaukasus, ca. 90 km SØ for Krasnodar og ca. 70 km i luftlinje fra den russiske Sortehavskyst. 35.000 af de 115.000 ha indeholder nordmannsgran i varierende omfang og primært i blandet skov. Mezmai udgør distriktets øst-/ sydøstligste del. Højden over havet ligger fra 950-1.250 m. Dermed ligger området ”i læ” for påvirkningen fra Sortehavet af bjergområdet Lago Naki med højder op til ca. 2.100 m.
 
Både modertræer og opvækst viser god skudbygning med god, fremadrettet nålestilling og flot, hvælvet fordeling af nålene på skuddet. Nålene er måske lidt kortere end f.eks. hos Ambrolauri, men god jordbund og gødskning påvirker det. Apsheronsk-proviensen har på gode jorde en tendens til (for) hurtig vækst, når den når ca. 1,2 meter i højden.
 
Lævirkningen i Mezmai fra bjergområdet Lago Naki er et af de afgørende forhold i LEVINSEN’s prioritering af proveniensen. Den betyder vintertemperaturer så langt ned som minus 30°-35°C. Vi ser derfor bedre vinterhårdhed hos proveniensen, sammenlignet med de georgiske provenienser. Erfaringerne viser tillige et klart senere udspring end både georgiske og de bedste danske provenienser. Træerne viser form, skud, nåle/ nålestilling og grenvinkel, der er klart tilfredsstillende, og der er rigtig god farve på træerne. Proveniensen har en større jordbundsamplitude end de georgiske provenienser og er mere naturlig grøn, når den dyrkes i juletræssammenhæng. Denne proveniens er derfor en problemknuser på vanskelige og udsatte lokaliteter.
 
Levinsen har høstet frø i Apsheronsk/Mezmai siden 2002. Indsamlingerne tilrettelægges sammen med den lokale partner ’Russem Ltd’. Koglehøsten samt klængning og rensning styres efter er samme kvalitetssikringssystem, som vi bruger i Georgien, hvor det er ISO-certificeret. Dette system er tillige grundlaget for tilmeldingen af Apsheronsk-indsamlinger til den nye danske kontrolordning for nordmannsgranfrø. Med Apsheronsk/ Mezmai frø fra Levinsen får man et fuldt dokumenteret og proveniensægte produkt.

 

Slægt

Ædelgran